ZZP’er, zo houd je WordPress simpel

Een aantal jaar geleden verkochten we de meeste WordPress websites aan zzp’ers en kleine organisaties. WordPress is ontstaan als een blogplatform en zo stond het destijds ook bekend. De standaard mogelijkheden waren te beperkt om WordPress in te zetten als volwaardig CMS voor grote bedrijven, maar WordPress was wel gebruiksvriendelijk, eenvoudig en stabiel.

Inmiddels is WordPress gigantisch gegroeid. Er zijn miljoenen WordPress websites en tienduizenden plugins en thema’s. Er is een grote community ontstaan van professionals die allemaal op een eigen wijze bijdragen aan het open-source platform van WordPress. Met het simpele systeem van weleer kan je tegenwoordig grote multifunctionele websites bouwen. Denk aan complexe corporate websites, maar ook intranets, webshops, kennisbanken, directories. Wat kan WordPress momenteel niet? We worden dan ook steeds vaker door grote bedrijven benaderd om hen te helpen met hun WordPress websites. Aan de andere kant worden we ook benaderd door zzp’ers.

WordPress te complex voor zzp’ers?

Regelmatig leggen zzp’ers en kleine organisaties hun WordPress vragen bij ons neer. Ze lopen er tegenaan dat ze vastlopen met WordPress, juist doordat er steeds meer mogelijk wordt met het CMS. Wat maakt WordPress ingewikkeld?

  • Er zijn zoveel thema’s en plugins dat het moeilijk kiezen is;
  • Thema’s en plugins worden ingewikkeld in beheer;
  • Plugins en thema’s leveren soms onverwacht onderlinge conflicten op;
  • Websites worden soms gehackt;
  • Websites zijn soms traag.

Het oplossen van deze problemen kan frustrerend zijn, omdat je als zzp’er vaak niet te veel geld wil besteden aan je website. Toch is het mogelijk om WordPress als zzp’er of kleine organisatie eenvoudig te houden in gebruik. In andere gevallen zijn de wensen die je hebt voor je website eigenlijk zo eenvoudig dat ze ook prima met een eenvoudiger systeem te realiseren zijn. Lees hieronder onze tips om je (WordPress) website simpel te houden.

Tips om WordPress simpel te houden

1. Overweeg WordPress.com of andere CMS’en

Regelmatig worden we benaderd door mensen die een WordPress website willen opzetten, maar geen idee hebben waar ze moeten beginnen. In zo’n geval verwijzen we vaak door naar WordPress.com. Daar kan je met beperktere mogelijkheden een website opzetten. De beperkingen zien we in dit geval als pluspunt. Er zijn ook andere systemen waar zzp’ers een prima eigen website mee kunnen opzetten. Weebly, SquareSpace, Wix zijn goedkoop en niet complex. Voordeel van dergelijke systemen is dat zij de hosting en het onderhoud voor je doen.

2. Kies voor hosting mét technische WordPress service

Besluit je om een eigen WordPress website op te zetten, bezuinig dan niet op WordPress hosting. Zoek een hostingsbedrijf dat gespecialiseerd is in WordPress en waarmee je persoonlijk contact kan hebben als er technische problemen zijn. Ook binnen de goedkopere hostingsbedrijven zijn er organisaties die je kunt bellen/mailen. Zo voorkom je dat je uiteindelijk vastloopt. Zie ook ons blog over WordPress hosting.

3. Kies een simpel WordPress thema

  1. Kies voor een WordPress thema waarbij je weinig aanpassingen aan het design hoeft te doen. Een WordPress thema toont vaak wat er mogelijk is in een demo. Zorg ervoor dat jouw toekomstige website past bij de demo. Ofwel, dat je weinig hoeft aan te passen aan de demo. Daarmee houd je het simpel en maak je gebruik van het ontwerp dat de thema-bouwer al voor je klaar heeft gelegd. Beperk je tot het aanpassen van de kleuren en het logo om je eigen uitstraling te geven aan je website. Alle overige aanpassingen maken je WordPress website weer complexer.
  2. Zoek een thema met beperkte technische mogelijkheden. Flexibele multi-purpose thema’s lijken het einde. Dit zijn bouwpakketten waarmee je allerlei type websites kan bouwen. Veel kunnen aanpassen klinkt verleidelijk, maar velen zien na verloop van tijd door de bomen het bos niet meer. Daarom adviseren we om een thema te kiezen waarvan de mogelijkheden beperkt zijn. Als je minder kan aanpassen, kan je ook minder verknallen. Op een grote thema-marktplaats als ThemeForest ligt de nadruk erg op de concurrentie van zoveel mogelijk functionaliteiten in een thema. Dat maakt WordPress thema’s krachtig, maar ook complex. In dat kader adviseren we zzp’ers liever thema’s van aanbieder als Elegant Themes, Theme TrustTemplateMonster, Creative Market en Organized Themes.

4. Gebruik zo weinig mogelijk plugins

WordPress plugins zijn fantastisch, ze bieden je de mogelijkheid om diverse extra functies aan je website toe te voegen. Maar als je een slechte plugin hebt draaien, wordt je website ook vatbaar voor hacks. Ook kunnen plugins soms onderling problemen geven, waardoor je WordPress website – na het updaten – opeens niet meer werkt zoals verwacht. Wij laten ons bij Sowmedia niet beperken door het aantal plugins dat er draait op een website, omdat alle websites bij ons professioneel up-to-date worden gehouden. Omwille van de complexiteit adviseren we zzp’ers echter om weinig plugins te gebruiken. Binnenkort komen we met een blog waarin we adviseren welke plugins je als zzp’er zonder problemen kunt gebruiken.

5. Blijf je WordPress website updaten

WordPress websites met veel plugins zijn kwetsbaar om gehackt te worden. Als je weinig plugins gebruikt en je webhosting maakt goede backups, dan moet je zonder problemen je website kunnen updaten. Doe dit in elk geval wekelijks, zodat kwetsbare lekken in elk geval niet lang op je website blijven staan.

6. Zorg voor goede back-ups

Voor de veiligheid van je WordPress website adviseren we dus nadrukkelijk om te blijven updaten. Dat betekent wel dat je terug moet kunnen op het moment dat een update niet goed gaat. Als je onze richtlijnen van thema’s en plugins aanhoudt, zal je waarschijnlijk weinig problemen hebben bij het updaten. Maar in het geval dat er toch iets misgaat, moet je wel snel de oude situatie terug kunnen zetten. Meestal maakt je webhosting partij backups, maar deze staan niet altijd kosteloos tot je beschikking. Voor zzp’ers adviseren we om backups te regelen op één van de volgende manieren:

  1. Via het beheerpanel van je webhosting partij. Maak, voordat je je WordPress website updated, een extra backup.
  2. Via een plugin. BackWPup is bijvoorbeeld een populaire plugin. Nadeel is dat de plugin niet werkt op alle servers van (goedkope) hostingbedrijven. Probeer het dus eerst uit. Een alternatief is de betaalde WordPress backup plugin BackupBuddy ($75). Onze ervaring is dat deze plugin vaker werkt, ook bij goedkopere hosting. Maar uiteindelijk is ook de werking van deze plugin afhankelijk van de servers waarop een website draait.
  3. Via een externe service als VaultPress ($89 per jaar). Dit is de backupdienst van Automattic, het bedrijf achter WordPress. De dienst werkt uitermate fijn. Backups worden realtime bijgehouden. Een alternatief voor VaultPress is BlogVault, tevens beschikbaar voor $89 per jaar.

Heb je zelf tips om WordPress eenvoudiger te maken? Laat het ons weten in een reactie!

3 reacties op “ZZP’er, zo houd je WordPress simpel”

  1. Geachte hr/mw,

    Ik ben met een website bezig voor een zangkoor nu moet ik twee pagina’s afschermen met hetzelfde wachtwoord, maar nou is er in wordpress een mogelijkheid om de pagina af te schermen maar dit werkt niet goed weet u een goede gratis plugin die afschermd met een wachtwoord?

    vriendelijke groet,
    Marian Nihot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Hoe voorkom je dat ChatGPT je WordPress website crawlt: Een stap-voor-stap gids

Jij weet waarschijnlijk als geen ander: content is koning! En de bescherming van jouw content tegen ongeautoriseerd gebruik is vaak essentieel.

Lees verder

Google Core Web Vitals update: alles over de nieuwe INP Metric

In deze blog leggen we uit wat de Google Core Web Vitals update van maart 2024 inhoudt. Met speciale aandacht voor de nieuw geïntroduceerde ‘Interaction to Next Paint’ – afgekort INP – metric.

Lees verder

GDPR Consent Pro voor WordPress ondersteunt nu Google Consent Mode V2

Als je bekend bent met Google Analytics en Ads, dan weet je waarschijnlijk wel dat je voor maart 2024 Google Consent Mode V2 moet installeren. Doe je dat niet, dan loop je alle nauwkeurige metingen via het marketingplatform mis. 

Lees verder