200 Gratis WordPress themes

De beste 200 gratis WordPress themes

Advies

Sinds de verschijning van dit artikel zijn er veel gratis WordPress themes bijgekomen. Bekijk ook onze 100 gratis themes van 2018. En hoeft je theme niet per se gratis te zijn? Lees ons blog met 10 favoriete websites om WordPress themes te kopen.

Voor onze klanten maken we eigenlijk altijd gebruik van betaalde premium WordPress themes. Dit vanwege de kwaliteit en functionaliteiten van deze themes. Voor anderen geldt dat ze liever geen geld aan een WordPress theme willen uitgeven. In dat geval is het wel belangrijk om goed te onderzoeken of het theme veilig is.

Veiligheid van gratis themes

Het gebruik van gratis WordPress themes is niet geheel zonder risico. Soms worden gratis themes verspreid met malware. Daarom is het belangrijk om goed te onderzoeken wie de themes aanbiedt en welke motieven ze hebben. Wanneer de aanbieder van een gratis theme een belang heeft, heb je meer zekerheid dat gebruik van het theme veilig is. Welke redenen hebben aanbieders om een theme gratis aan te bieden?

 • Het theme heeft een gratis en een premium versie. Met de gratis versie wil de themebouwer de premium versie promoten.
 • De themebouwer verkoopt themes en wil met de gratis themes bezoekers naar de website trekken. Gratis themes worden namelijk goed gelinkt en dat is weer goed voor de zoekmachineoptimalisatie.
 • De themebouwer geeft het theme gratis weg, maar verkoopt support.
 • De themebouwer wil zelf bekend worden of heeft een reputatie hoog te houden in het ‘WordPress wereldje’. In dat geval kan kan je op internet voldoende informatie vinden over de themebouwer.
Tip!

Is jouw WordPress website al klaar voor de AVG?
Bekijk wat Sowmedia voor je kan betekenen!

200 Gratis WordPress themes

GadgetryAdroaMagnifiqueGreenChilliPhotogramClassic PhotographyPhoto GridCajaLeftSukelius MagazineNexus ThemeMinimalistiqShutterloopLanternMonacoPersonal Page ThemeNewsPressSimpleCorpOctaviaLexiityMurmuriPinClean ResponseLuca’s ThemePytheasLeatherlySolioPilot FishVFlexSonorousQuiescentIridiumJuneTwenty TwelveHalifaxAuto FocusPeroliaPathRealtyMystileSnapshotSimple BrightNewspaper by Fearless flyervCardVibeLivreGridiculousSinappPhoto ThemeAtrificerAseliaUniqueSimple GridValorTintGrid ThemeMeetaZenon LiteButtercreamAdelleGrid StyleVintage CameraDankoPrimalPhotographerBizWayHatchEsquirePagelinesResponsive ThemeIDJobPressVisual by DessignOrionZylyzWallbaseGearsFaithYasminWidelyUltra GridExhibitionSwatchTriton LiteShuttershotTheron LiteYokoVelvet SkyeCasualExpositoExpositioPitchOrigamiImbalance 2SplendioXenastoreAvenueLandisScylla LightMinimalSwissSpectacularThe FoundationOxygenOriginFanwoodEvidosDelphiZenshopAxisCanyonRolexNomadRecoProntoSimple Style PhotographyDouble Exposure PhotographyStylish ChurchGreen Grunge ChurchSimple ChurchSimple Non-ProfitMinimal Non-ProfitEuclidesVasilikiShaken GridInvoiceEasy DocsDzonia litePlatformMansionSightSuburbiaPortfoliumComing SoonUltimaSenyorita Light CleanProsumeDiary NotebookBoldyBonPressPhotoriaAcademicaLaunchTimeTip!

Is jouw WordPress website al klaar voor de AVG?
Bekijk wat Sowmedia voor je kan betekenen!

 • H.B. Piels schreef:

  Als ik een gratis theme download en ik kom er niet uit, bieden jullie dan ook gratis support aan? Ik ben niet zo technisch.

 • Erwin van Ginkel schreef:

  Hoi H.B., de gratis themes zijn niet door ons ontwikkeld maar door externe aanbieders. Als je technisch bent is een gratis theme handig om zelf zonder veel kosten je website op te kunnen zetten. Kom je er niet uit, dat bieden we je graag onze diensten voor WordPress website ontwikkeling aan. Je kunt ons ook bellen op 010 – 465 44 44 (je kant vragen naar Erwin van Ginkel).

 • Marlou de Koning schreef:

  Zit er geen addertje onder het gras als iemand gratis WordPress themes aanbiedt? Ik snap het niet helemaal.

 • Erwin van Ginkel schreef:

  Hoi Marlou, ontwikkelaars bieden vaak gratis themes aan om naamsbekendheid te creëren, in de hoop dat je als tevreden gebruiker in de toekomst een betaalde theme van ze koopt. Andere ontwikkelaars zijn er juist op ingericht om gratis themes aan te bieden en te verdienen aan extra diensten, zoals betaalde support als je ergens niet uitkomt, of specifieke functionaliteiten zoals een webshopmodule. Je bent natuurlijk niet verplicht om die extra diensten af te nemen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je opeens een rekening krijgt.

 • A.K.S. Thomassen schreef:

  Ik heb zelf ook al een paar keer gratis themes gebruikt voor mijn website. Er zit geen addertje onder het gras, maar de kwaliteit van betaalde themes is natuurlijk wel groter en beter, omdat de makers daar gewoon meer tijd in stoppen dan in gratis templates.

 • sylviaroele schreef:

  Ben nu bezig met een gratis theme voor een site en kan een Pro versie aanschaffen.
  Kan ik daar dan wel de footer aanpassen en daar mijn gegevens inzetten in plaats van de ontwikkelaar? Ik wil een site afleveren met alleen mijn gegevens in de footer. Wat is het beste te doen?

 • Erwin van Ginkel schreef:

  Beste Sylvia, bij de meeste betaalde themes is de footer 100% aan te passen vanuit de thema instellingen. Anders kan je altijd nog bij Weergave, Bewerken het footer.php bestand aanpassen. Daar zoek je naar de verwijzing naar de themebouwer en vervangt deze door je eigen gegevens. Succes!

 • puurmaaike schreef:

  fijn dit overzicht!

  dank voor het delen!

 • henk schreef:

  Mooi overzicht, bedankt!

 • Rita Koolstra schreef:

  Mooi artikel….ik heb wel een vraag: momenteel heb ik een gratis thema, waarbij ik het regelmatig leuk vind om weer eens te switchen naar een ander thema. Ik vind het sowieso grappig te zien bij het voorbeeld hoe je thema in een x kan veranderen.

  Nu is mijn vraag: ik kan mij voorstellen dat het op een gegeven ogenblik voordelen heeft om een betaald thema te kopen! Zit je dan ook vast aan dat thema? …en is dat eveneens zo als je een pro koopt bij een gratis thema….dat kan je niet meenemen naar een evt ander thema?

  Ik ben benieuwd,

  met vriendelijke groeten van Rita Koolstra

 • Jolanda Wennink schreef:

  Hoi hoi… Als ik de Theme: ‘Photo grid’ wil zoeken in WordPress bij de Install Themes, dan zie ik hem er niet tussen staan. Ik zoek op Photo grid. Is dat niet goed? Hoe kan ik anders deze Theme downloaden en inladen? Gr. Jolanda

 • Erwin van Ginkel schreef:

  Je kan Photo Grid het beste downloaden via deze pagina: http://dessign.net/photo-grid-responsive-theme/

  Succes Jolanda!

 • Thomas schreef:

  Avid kan van deze lijst worden geschrapt. Hij is namelijk niet gratis

 • Erwin van Ginkel schreef:

  Bedankt voor de tip Thomas. We hebben Avid van de lijst afgehaald.

 • Peter schreef:

  urban city niet meer gratis..

 • Erwin van Ginkel schreef:

  Bedankt Peter, we hebben Urban City eruit gehaald. De aanbieder Churchthemes is verkocht. Urban City heeft inderdaad geen gratis versie meer.

 • Alexander schreef:

  Kan je in een theme op de plek van een afbeelding tekst plaatsen en/of v.v. of is dit ‘gefixeerd’?

 • Alexander schreef:

  Bedankt overigens voor de top .. overzichten van themes!

 • Erwin van Ginkel schreef:

  Beste Alexander, dat ligt aan het theme. Als de afbeelding een vast onderdeel is van het theme, dan kan het niet. Kan ik dus niet in algemeenheid zeggen.

 • Wendy schreef:

  Dit is precies wat ik nodig had!

 • Pascal Visser schreef:

  Te gek zeg! Wat een mooi overzicht! Ik ben er erg blij mee, Dank voor al je moeite!

 • Graag gedaan! :-)
  Bekijk ook ons meest recente blog met gratis WordPress themes: https://www.sowmedia.nl/wordpress/gratis-wordpress-themes

 • Petra Niessen schreef:

  ik zoek iets voor mijn yoga lerares. Als hier niets tussenzit weet ik het ook niet meer! Super.

 • Petra Niessen schreef:

  heb je er ook een met ruimte voor een video op de homepage?