Gratis illustraties downloaden

We schreven in Websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden en Gratis stockfoto’s al over waar goede gratis stockfoto’s te vinden zijn. Om een persoonlijkere toets te geven aan je WordPress-pagina zijn illustraties soms misschien een beter idee. Nog beter zijn gratis illustraties natuurlijk. Wij zetten de websites waar je illustraties voor niks kunt vinden op een rijtje. Soms zijn de bestanden ook te downloaden.

Websites met gratis illustraties

1. 1001Freedownloads
Hier zijn duizenden gratis vectoren, foto’s, lettertypen en dergelijke te vinden. Het team van 1001Freedownloads produceert zelf ook “high qualitiy graphics” die alleen beschikbaar zijn op hun website.

2. 1Clipart
Een wat kleinere website, maar hij omvat een mooie collectie waarvan bestanden downloadbaar zijn in PNG- of SVG-formaat.

3. Absurd Illustrations
Volgens de oprichter van Absurd Illustrations worden “gebruikers op een individuele reis door hun eigen verbeelding genomen” met de absurde tekeningen die hier te vinden zijn. Door het bijzondere stijl zullen de tekeningen niet voor alle webpagina’s geschikt zijn.

4. Black Illustrations
Hier zijn een hoop gratis illustraties te vinden van mensen met uitsluitend een zwarte huidskleur. De afbeeldingen tonen werksituaties waardoor de tekeningen goed gebruikt kunnen worden voor zakelijke WordPress-pagina’s.

5. CannyPic
Goed doorzoekbare collectie van hoge kwaliteit. De bestanden zijn te downloaden in AI- of EPS-formaat. Illustraties zijn ook goed te gebruiken om infographics mee te ondersteunen.

6. Clckr
Op Clckr staan illustraties (ook in vectorvorm). Bestanden zijn onder andere gecategoriseerd op thema, object en kleur.

Gevonden op Clckr

7. Control Free Illustrations
Deze pagina omvat een stijlvolle bibliotheek met achttien karakters die drie verschillende acties uitvoeren.

8. Deszone
De site prijst zijn illustraties specifiek aan vanwege bruikbaarheid in print zoals flyers, folders of zelfs spandoeken, maar je kunt ze natuurlijk overal voor gebruiken.

9. DrawKit
Deze pagina is opgericht door James Daly en richt zich met name op start-ups. Er zijn iets meer dan vijftig bruikbare illustraties te vinden. De illustrator biedt ook premium-pakketten aan.

10. Drawer Avatar Library
Voor gezichtsafbeeldingen Maak zelf avatars op deze website. Achtergronden zijn in drie typen beschikbaar. Vervolgens kun je kiezen uit 84 gezichtskenmerken zoals huidskleur of neusvorm.

11. Dryicons
Hier is een enorme collectie professioneel ontworpen illustraties te vinden. De bestanden zijn doorzoekbaar per categorie, hoewel deze laatste niet heel erg bruikbaar zijn.

12. findicons
Met meer dan 500.000 icoontjes in vectorformaat is dit dé pagina waar je moet wezen voor symbooltjes.

13. FreeVector
De collectie is samengesteld door een klein team van “vectorliefhebbers”. De vectoren zijn gratis door iedereen te gebruiken maar het is wel gewenst om de herkomst te vermelden.

14. Free Web Illustrations
Free Web Illustrations werd in 2017 gelanceerd. Op deze pagina vind je meer dan 1500 illustraties van hoge kwaliteit.

Gevonden op Free Web Illustrations (origineel).

15. Ghost Builder
Illustraties van mensen in alledaagse situaties in een minimalistische stijl, wat ze erg geschikt maakt ter ondersteuning van een inhoudelijk onderwerp.

16. humaaans
Pablo Stanky lanceerde een aantal jaar geleden deze site die zijn naam eer aan doet: er zijn illustraties te vinden van mensen. Om toegang te krijgen tot de bestanden moeten ze eerst worden gedownload als bibliotheek.

17. i2Clipart
Ondanks het ietwat ouderwets ontwerp van i2Clipart omvat de pagina een geweldige, bruikbare hoeveelheid vectoren en illustraties. Bladeren gaat door te zoeken op trefwoord of op kleur.

18. Illustration Gallery
De icoontjes op Illustration Gallery zijn gepubliceerd als Open Source. Wekelijks komen er nieuwe bestanden bij in uiteenlopende categorieën. Wat de tekeningen extra bruikbaar maakt is de mogelijkheid om zelf een kleur in te stellen voor je ze downloadt, zodat je ze goed verwerkbaar worden in ieder WordPress-thema.

19. Interfacer
De collectie op Interfacer is stuk voor stuk samengesteld door de oprichters. Er zijn ook lettertypes, UI-sets en icoontjes te vinden. Helaas linkt de pagina door naar andere sites.

20. IRA Design
Op deze site kun je zelf afbeeldingen maken door de illustraties op de pagina te gebruiken. Ze zijn downloadbaar in SVG-, AI- of PNG-formaat.

21. Lukaszadam
Op zijn website uploadt webdesigner Lukasz Adam iedere week nieuwe gratis illustraties.

22. Many Pixels
Hier is een prachtige collectie te vinden als je op zoek bent naar minimalistische illustraties. Wat de site nog bruikbaarder maakt is de mogelijkheid een kleur te kiezen voor het downloaden.

Gevonden op Manypixels

23. Mixkit
Mixkit biedt een bruikbare collectie illustraties in grote diversiteit aan stijlen, maar ook voor video’s kun je hier terecht. De bestanden zijn zowel technisch als artistiek van hoge kwaliteit.

24. Open Doodles
De illustraties op Open Doodles zijn met de hand getekend. Het dynamische ontwerp geeft webpagina’s een speelse uitstraling.

25. Open Peeps
Alle illustraties op deze pagina staan ter beschikking onder CC0-licentie (voor uitleg hierover: zie de vorige blogpagina).

26. Ouch!
De organisatie achter deze site noemden we eerder al in dit blog. Er zijn tientallen sprekende illustraties te vinden.

27. Paper illustrations
Een kleine collectie van mensen in interactie met hoofdzakelijk hun smartphone. Bestanden staan onder de Naamsvermelding-licentie van Creative Commons.

28. Pixeltrue
Naast illustraties zijn er op Pixeltrue ook animaties te vinden. Het is mogelijk om de wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen.

29. PublicDomainVectors
Hier zijn illustraties te vinden als vectoren. Dat maakt geen verschil voor het plaatje, maar vectoren kunnen over het algemeen beter worden gebruikt voor bewerkingssoftware (waarvan Adobe Photoshop een voorbeeld is).

“Courier delivers a parcel”, afkomstig van bovenstaande site

30. Retroooo Folks!
Illustraties van mensen onder de Naamsvermelding-licentie van Creative Commons.

31. Retro Vectors
Hier zijn vectoren te vinden in kleur met vintage-thema.

32. Streamline Lab
Op Streamline Lab staan 80 illustraties van met name mensen in alledaagse situaties. De stijl is speels dus geschikt voor een informelere uitstraling.

33. Stockio
Hier zijn gratis foto’s, vectoren, icoontjes, video’s en lettertypen te vinden van hoge kwaliteit.

34. unDraw
Volgens Katerina Limpitsouni, de bedenker van de website, is unDraw op twee manieren te omschrijven: “open-source-illustraties voor ieder idee dat je je maar kunt voorstellen” en “een constant geüpdatet ontwerpproject”. De minimalistische afbeeldingen zijn van hoge kwaliteit en worden gebruikt door onder andere Microsoft en Google.

35. Vecteezy
Naast gratis illustraties biedt Vecteezy ook een applicatie waarmee je hun bestanden kunt gebruiken. Eerdere afnemers van de bestanden zijn Amazon, BBC, Google, Walt Disney en McDonald’s.

36. Vector4Free
Op deze site staan honderden gratis vectorafbeeldingen, die vindbaar zijn door te zoeken op trefwoord of per categorie. Naamsvermelding bij gebruik is vereist.

Afkomstig van Vector4free

37. Vector Art & Graphics
Ontwikkeld in 2007 met de bedoeling een goed doorzoekbare index of catalogus van gratis vectoren samen te stellen.

38. Vectorinfographics
Hier staat een kleine collectie van infographics die geschikt zijn om bijvoorbeeld een customer journey weer te geven. Handig voor een commerciële WordPress-site dus.

39. Vector.me
Op Vector.me staan meer dan 50.000 gratis vectoren. Je kunt erdoorheen bladeren door op trefwoord te zoeken. Categorisering is helaas niet doorgevoerd.

40. Vivid.js
Ontwikkeld in 2007 met de bedoeling een goed doorzoekbare index of catalogus van gratis vectoren samen te stellen.

41. Whoosh
De bestanden op Whoosh zijn van hoge kwaliteit. Linken naar de website is vereist.

Heb je nog aanvullingen op deze lijst? Laat ze in een reactie achter!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder

Hoe voorkom je dat ChatGPT je WordPress website crawlt: Een stap-voor-stap gids

Jij weet waarschijnlijk als geen ander: content is koning! En de bescherming van jouw content tegen ongeautoriseerd gebruik is vaak essentieel.

Lees verder

Google Core Web Vitals update: alles over de nieuwe INP Metric

In deze blog leggen we uit wat de Google Core Web Vitals update van maart 2024 inhoudt. Met speciale aandacht voor de nieuw geïntroduceerde ‘Interaction to Next Paint’ – afgekort INP – metric.

Lees verder