Vergelijking: WooCommerce, Magento, SEOshop & Mijnwebwinkel

Regelmatig worden we benaderd met de vraag om een webshop te maken in WordPress. Wij hebben veel ervaring met de e-commerce plugin WooCommerce. In het verleden hebben we ook Magento webshops ontwikkeld, maar dat doen we nu niet meer zelf. Wel hebben we de ervaring om de verschillen te duiden. Zowel de ontwikkeling van een goede WordPress WooCommerce webshop als een Magento webshop heeft veel voeten in de aarde.

Daarom adviseren we steeds vaker een Software as a Service (SaaS) oplossing. Je betaalt maandelijks een bedrag voor hosting, onderhoud en licenties. Je hebt geen grote investeringskosten nodig. Er zijn heel veel webshop-pakketten als SaaS beschikbaar. Grote internationale webshop diensten zijn Shopify en Bigcommerce (zie ook builtwith.com/shop). Er zijn ook Nederlandse aanbieders zoals Mijnwebwinkel.nl en SEOshop.

In dit artikel vergelijken we de open source oplossingen van WooCommerce en Magento met Nederlandse SaaS aanbieders. We hebben voor SEOshop en Mijnwebwinkel gekozen omdat zij beter op de Nederlandse markt zijn ingesteld dan internationale aanbieders zoals Shopify en Bigcommerce. Denk bijvoorbeeld aan typisch Nederlandse aspecten zoals iDeal koppelingen, Nederlandse verzendmodules, technische ondersteuning, et cetera.

Inhoud

[toc heading_levels=”2″]

Conclusie

Vanwege de lengte van dit artikel vallen we maar gelijk met de deur in huis met de conclusie. We kunnen de vier e-commerce software oplossingen uit dit artikel allemaal aanbevelen. Elke situatie heeft een eigen oplossing nodig. Onderstaand sommen we op in welke situatie welke software het meest geschikt is.

Open source


WooCommerce

 • Voor webshops tot 1.000 producten;
 • Er is al een WordPress website;
 • Weinig maatwerk en/of integraties;
 • Open source; jij bent eigenaar van je webshop;
 • Budget tussen de € 2.000 en € 10.000 eenmalig en € 500 tot € 1.000 per jaar voor onderhoud, hosting en plugin licenties.Magento

 • Voor grote webshops vanaf 1.000 producten;
 • Ambities voor groei;
 • Maatwerk/integraties nodig;
 • Open source; jij bent eigenaar van je webshop;
 • Budget vanaf € 10.000 eenmalig en enkele duizenden euro’s per jaar voor onderhoud, hosting en extensie licenties.


Software as a Service


SEOshop

 • Voor kleine en grote webshops;
 • Snel op te zetten;
 • Ambities voor groei, biedt veel mogelijkheden voor uitbreiding, integraties en koppelingen;
 • SEOshop is eigenaar van de software van de webshop (Software as a Service);
 • Budget eenmalig nihil en € 1.000 tot € 3.000 per jaar aan licentiekosten voor de software, hosting, onderhoud en apps.Mijnwebwinkel

 • Starters en kleine webshops;
 • Snel op te zetten;
 • Webshop is eenvoudig. Geschikt wanneer niet te veel uitbreiding gewenst is;
 • Mijnwebwinkel is eigenaar van de software van de webshop (Software as a Service);
 • Budget is zo laag mogelijk. De licentiekosten liggen rond de € 250 per jaar.


[av_notification title=’Gratis uitproberen?’ color=’green’ border=” custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ custom_class=”]
Mijnwebwinkel en SEOshop kun je gratis uitproberen.
Probeer Mijnwebwinkel gratis uit of test SEOshop 14 dagen.
[/av_notification]

Ontwikkeling & budget

WooCommerce en Magento zijn beide open source. SEOshop is een Software as a Service (SaaS) oplossing. Bij WooCommerce en Magento betaal je voor ontwikkeling, plugins en hosting. In onze ervaring moet je de ontwikkeling van WooCommerce en Magento niet onderschatten. Zo snel als je de eerste installatie hebt staan, zoveel tijd kost het om de webshops te finetunen.

Magento duurste optie

webshop-magentoMagento is een open source oplossing. Je betaalt voor ontwikkeling (aan een internetbureau), licentiekosten van het template/extensies en hosting/onderhoud. Magento is minder gebruiksvriendelijk en heeft een hogere leercurve in vergelijking met WooCommerce. Voor Magento heb je daarom snel deskundige programmeurs nodig. Onze ervaring is dat je meer programmeeruren nodig hebt voor de ontwikkeling van een Magento webshop. Ook de templates en extensies zijn over het algemeen duurder dan de thema’s en plugins van WooCommerce. Met Magento ben je al snel meer budget kwijt ten opzichte van SEOshop en WooCommerce. We adviseren Magento als je minimaal een budget hebt van € 10.000.

WooCommerce kan goedkoop, maar ook duur zijn

webshop-woocommerceWooCommerce is een open source oplossing. Je betaalt voor ontwikkeling (aan een internetbureau), licentiekosten van thema en plugins en hosting/onderhoud. Qua ontwikkeling heb je met WordPress, WooCommerce en een goed thema binnen een handomdraai een goede basis staan. Onze ervaring met WordPress en WooCommerce is dat het opzetten van een volledig functionele webshop daarentegen makkelijk kan tegenvallen.

Iemand die technisch handig is, kan met WooCommerce veel zelf doen. De basis is goed onder de knie te krijgen. De webshops van ChickenPicks (quality guitar picks) en Goedkoopste Proteïnedieet zijn bijvoorbeeld helemaal door onze klanten zelf opgezet. WooCommerce wordt duur als je maatwerk en/of veel plugins nodig hebt. Bij een beperkt budget adviseren we dan ook om veel zelf te doen. Daarnaast is het handig om een WordPress theme te kiezen waarin de styling voor WooCommerce al is opgenomen. Als je zelf niet handig bent of maatwerk nodig hebt, heb je een internetbureau nodig om je hierin te begeleiden. Houd er rekening mee dat de kosten dan snel op kunnen lopen. We geven tegen onze klanten aan dat ze voor een gemiddelde webshop aan een budget moeten denken tussen de € 5.000 en € 10.000 denken. Handige klanten bouwen hun eigen shop met WooCommerce en nemen bij ons een strippenkaart af voor ondersteuning en een onderhoudscontract voor gecontroleerde WordPress updates.

Goede prijs-kwaliteit verhouding bij SEOshop

webshop-seoshopBij SEOshop betaal je maandelijks voor het gebruik van de software. De bedragen liggen tussen de € 49 en € 189 per maand. Het Basic-pakket van € 49 heeft teveel beperkingen. Daarom is het realistisch om ervan uit te gaan dat voor een webshop minimaal het Advanced pakket van € 89 per maand nodig is. Daarin is hosting en onderhoud inbegrepen. WooCommerce en Magento zijn daarentegen open source software die je op een eigen server dient te installeren. Verder betaal je voor apps (extra functionaliteiten) en het thema een bedrag per maand. In totaal ben je bij SEOshop gemiddeld tussen de €100 en €300 per maand kwijt.

Mijnwebwinkel is het goedkoopst

webshop-mijnwebwinkelVeruit het goedkoopst in deze vergelijking is Mijnwebwinkel. Voor € 19 per maand kan je de complete software gebruiken. Daar de zitten hosting- en onderhoudskosten al in. Voor eenvoudige webshops is dit dus een interessante optie.

Hosting & onderhoud

WooCommerce vraagt aandacht voor onderhoud

WooCommerce is open source software die je zelf moet hosten. In theorie is een shared hosting server voldoende, maar in de praktijk ervaren we dat WooCommerce een aanslag is op de performance van je website. We adviseren dan ook om bij een WooCommerce website niet te bezuinigen op de hostingskosten. Voor bedragen tussen de €20 en €100 per maand kan je kwalitatief goede WordPress/WooCommerce hosting vinden. Wij bieden WooCommerce hosting en gecontroleerd onderhoud aan vanaf € 59 per maand binnen ons Plus en Excellent pakket. Bij Sowmedia combineren we hosting altijd met onderhoud omdat een stabiele WooCommerce WordPress website goed geüpdatet moet worden. Update van WooCommerce kunnen complex zijn omdat ze ook geregeld effect hebben op andere plugins en thema’s. Houd daarom rekening met ongeveer 8-16 uur aan onderhoud op jaarbasis. 

Magento intensief in onderhoud

Magento is een relatief zwaar pakket. Hierdoor kan laadtijd een probleem zijn. We adviseren om bij Magento gebruik te maken van een in Magento gespecialiseerd hostingbedrijf. De kosten variëren van enkele tientallen euro’s per maand tot honderden euro’s per maand. Een bekend Nederlands hostingbedrijf met Magento als specialisatie is Byte. Vergeet niet om in je kostencalculatie het onderhoud en de updates mee te nemen, dat is bij Byte namelijk niet inbegrepen. Voor software is het belangrijk om up-to-date te blijven. Magento is qua updates complexer dan WooCommerce. Voor de veiligheid van de webshop dien je security patches uit te voeren. In onze ervaring ben je aan onderhoud jaarlijks ongeveer 40-120 uur kwijt.

Geen omkijken bij SEOshop & Mijnwebwinkel voor hosting & onderhoud

Bij SEOshop en Mijnwebwinkel zitten de hosting en het technisch onderhoud in het abonnement inbegrepen. Dat is een groot voordeel van deze SaaS oplossingen ten opzichte van de open source pakketten Magento en WooCommerce.

Design

Grootste aanbod van themes voor WordPress

Portfolio-Free-WordPress-ThemeWordPress heeft veruit het grootste aanbod van professionele themes. Er zijn duizenden themes beschikbaar. De populairste WordPress themes ondersteunen bovendien bijna allemaal styling voor WooCommerce. Er zijn ook speciale WooCommerce themes beschikbaar. Deze gespecialiseerde thema’s zijn een aanrader als de webshop de belangrijkste functie van de website is. Kijk ook eens bij Shopdesigns.us.

Goed aanbod van templates bij Magento

Voor Magento is het aanbod beperkter maar nog steeds ruim. Op de marktplaats van ThemeForest zijn meer dan 500 Magento templates beschikbaar. Je vindt ook Magento templates op Creative Market (30+) en TemplateMonster (700+).

Beperktere keuze bij SEOshop en Mijnwebwinkel

Voor SEOshop zijn ongeveer 50 responsive thema’s beschikbaar. Bij Mijnwebwinkel is het aanbod nog een stuk beperkter. Bij SEOshop is het mogelijk om een eigen thema te maken. Daarmee verlies je wel ten dele het voordeel van SEOshop dat je relatief goedkoop en snel kan starten.

Gebruiksgemak

Meer mogelijkheden betekent duurder. Meer mogelijkheden betekent ook complexer is gebruik. Mijnwebwinkel is veruit de eenvoudigste oplossing. Daarna komen WooCommerce en SEOshop. Beide webshops zijn makkelijk te leren en gebruiksvriendelijk. Magento is veel uitgebreider en daarom is de leercurve ook hoger. Het kost gebruikers meer tijd om Magento te leren dan SEOshop of WooCommerce.

Integraties & koppelingen

Alle pakketten hebben een API beschikbaar, waarmee koppelingen gemaakt kunnen worden met andere softwaresystemen. Voor Magento, WooCommerce en SEOshop zijn reeds vele extensies, plugins en apps beschikbaar om koppelingen te kunnen maken.

Voor een goed afgewogen keuze voor jouw webshop, adviseren we om goed te kijken welke integraties en koppelingen je nodig hebt en welke oplossingen er voorhanden zijn bij elke aanbieder. 

We adviseren Magento en SEOshop als je webshop (complexe) koppelingen nodig heeft met andere software. Denk aan fullfillment, boekhoudsoftware, ERP connecties, et cetera. Magento heeft traditioneel het grootste aanbod. Dat heeft ermee te maken dat Magento al langer op de markt is en het marktaandeel onder grotere en complexe webshops groot is. Voor SEOshop zijn weliswaar minder koppelingen beschikbaar. De beschikbare koppelingen zijn daarentegen wel weer allemaal gericht op de Nederlandse markt. De kans is groot dat benodigde koppelingen van een Nederlandse webshop zowel voor Magento als SEOshop reeds beschikbaar zijn in de vorm van een extensie of app.

Voor WooCommerce zijn ook diverse koppelingen in de vorm van plugins beschikbaar. Het aanbod is internationaal. In onze ogen zijn de connectiemogelijkheden nog beperkter in vergelijking met SEOshop of Magento. WooCommerce groeit wel hard en daarmee ook de beschikbare koppelingen/plugins. Bij Mijnwebwinkel moet je geen connecties willen maken.

Vergelijking van functionaliteiten

Algemeen


WooCommerceMagentoSEOshopMijnwebwinkel
MultisiteNeeVia store viewsJaNee
MeertaligheidVia WPML plugin. Onze ervaringen met WooCommerce en WPMLStandaardAlle pakketten; 14 talen beschikbaarNederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans
Blog functionaliteitStandaard in WordPressBeschikbaar via extensiesJa, vanaf Advanced (L) pakket van €89 per maandNiet beschikbaar
Rechten gebruikersStandaard beperkt, uitbreiding via plugins mogelijkUitgebreidJaNee
API beschikbaarNiet van toepassingNiet van toepassingUitgebreide APIBeperkte API

CatalogusWooCommerceMagentoSEOshopMijnwebwinkel
VoorraadbeheerJaJaAlle pakkettenJa
Batch import, export en updates van de catalogusVia pluginsImportmodule aanwezigJaNee
Gebundelde producten, abonnementen en downloadsJaJaVanaf Advanced (L) pakket €89Nee
Geavanceerde prijsregelsBasaalUitgebreidVanaf Advanced (L) pakket €89Nee
Prijsdifferentiatie voor klantgroepenNeeJaVanaf Advanced (L) pakket €89Nee
Filterfunctie op ingegeven product eigenschappenJaJaVanaf Advanced (L) pakket €89Nee
Gerelateerde productenJaJaJaNee
Recent bekeken productenVia pluginJaNeeNee
Productkenmerken instelbaarJaJaJaJa
Product reviewsJaJaJaNee
WishlistVia plugin of themaStandaardJaNee
Instelbare zoekfunctionaliteitBasis WordPress zoekfunctie, uitbreiding mogelijk via pluginUitgebreidBasisNee
Vergelijk producten functionaliteitVia plugin of themaJaJaNee
Verzendkosten tabellen voor gewicht/bestemmingVia pluginJaJaJa

Winkelwagen en betalen
WooCommerceMagentoSEOshopMijnwebwinkel
Integratie met iDeal Via Pronamic plugin / Mollie / 45 cent per transactieVia extensieVia meerdere aanbieders. Goedkope eigen module: €0,25 per transactieVia meerdere aanbieders
Integratie met PayPal en meerdere creditcard gatewaysStandaardStandaardJaJa
One-Page checkout Via pluginVia extensieJaNee

MarketingWooCommerceMagentoSEOshopMijnwebwinkel
KortingscouponsJaJaJaJa
AanbiedingenJaJaJaJa
Staffelkorting bij grotere afname optieVia pluginJaJaNee
Gebundelde of pakket productenJaJaJaNee
Cross-sell opties instelbaar op de productpagina’sJaJaEenvoudigNee
Zoekmachinevriendelijk en geoptimaliseerdExtra SEO opties via pluginJaDe naam zegt het alBasis

Wie helpt je verder?

Advies

Geen webshop is hetzelfde en elke webshop-eigenaar heeft unieke wensen. Vaak weet je pas wat je nodig hebt als je in het ontwikkelproces zit. Zet bijvoorbeeld eens een demo webshop op en leer je eigen wensen kennen. Of laat je bij de start begeleiden door een professional die je de juiste vragen kan stellen. Daarin kunnen wij ook wat betekenen. In een WordPress consult kan Sowmedia je adviseren met welke technische oplossingen voor je webshop moet kiezen.

Internetbureau’s

We hebben bedrijven in ons netwerk zitten die ervaring hebben in de ontwikkeling van WooCommerce en Magento webshops.

 • sowmedia-logoSowmedia; vanuit het verleden hebben we ervaring met zowel Magento als WooCommerce. De afgelopen jaren zijn we volledig gespecialiseerd in WordPress, dus we maken geen nieuwe Magento webshops meer. Met ontwikkeling, hosting en onderhoud van WooCommerce webshops hebben we veel ervaring. Ook met de combinatie tussen WPML (meertaligheid) en WooCommerce zijn we bekend.
 • Ditvoorst Internet Services is het bedrijf van onze vaste freelancer Alex Ditvoorst. Alex is al vanaf de start van Magento bezig met het opzetten en beheren van Magento webshops. Bij Alex kan je terecht als je voor een scherp tarief een professionele Magento webshop op wilt zetten.
 • Chessweb is het bedrijf van onze vaste freelancer Luuk Schakenraad. Luuk is een echte techneut en heeft veel ervaring in het hosten (betaalbaar en snel) en ontwikkelen van complexe Magento webshops. Benader Luuk als je een zzp’er nodig hebt om je te helpen met complexe Magento vragen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder